Ja of nee?

Wat denk jij? Kloppen onderstaande stellingen?
Check jouw breinkennis middels deze interessante breinweetjes.

Ja.

Ook leuk om te weten: als je wakker bent verbruiken je hersenen tussen de 10 en 23 watt  (Genoeg om een gloeilamp te laten branden). Onze hersenen gebruiken 20% van onze energie, daarom maakt denken ook vaak moe.

Ja.

Einstein was een uitzondering, want hij had een breingewicht van 1,2 kilogram en gemiddeld is een brein 1,4 kilogram.

Ja, maar dit is te beïnvloeden. Een manier om hetgeen wat je net hebt geleerd goed in je hoofd te prenten is naderhand een horrorfilm of pornofilm kijken. Opwinding dus.

Nee.

We kunnen het allemaal even slecht. Het brein kan zich eigenlijk maar op één ding goed concentreren en alle ‘multitasks’ worden dan maar half uitgevoerd. Het brein kan niet multitasken!

Ja.

Muziek is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Je kunt jezelf ermee in een bepaalde stemming brengen. Zelfs als je een liedje in je hoofd afspeelt, activeren de hersenen op een vergelijkbare manier als bij het daadwerkelijk horen van een liedje.’’

Onbewust zijn we geneigd om ons consistent te gedragen. Als we eenmaal een standpunt innemen, dan zijn we ook gemotiveerd daar naar te handelen. Wanneer iemand bijvoorbeeld zegt fan van Apple te zijn, zal hij niet snel een Samsung-telefoon kopen.

Als mensen onzeker zijn of zich in een nieuwe situatie bevinden, kijken zij naar het gedrag van andere mensen om zich heen. Wat doen zij? Zonder dat we er zelf stil bij staan imiteren we dan gedrag van anderen, om onszelf minder onzeker te voelen. Hierdoor ontstaat kuddegedrag: we trekken ons veel aan van wat anderen doen, denken en vinden. Als je kan aantonen dat veel mensen positief denken over je product, dienst of bedrijf, wordt het een stuk makkelijker om te verkopen.

Al tientallen jaren geleden bleek dat we maximaal 7 producten goed met elkaar kunnen vergelijken. Bij meer producten kan ons brein het domweg niet meer aan. Let dus op met hoeveel producten je per productcategorie aanbiedt. Bied je meer dan 7 producten per categorie? Geef bezoekers dan de mogelijkheid om hun wensen in te voeren in een productfilter, zodat zij makkelijker de producten kunnen vinden die aan hun eisen voldoen.

De verwachtingen die ons brein heeft van een product of dienst, bepalen grotendeels de beleving. Als je iemand een wijn inschenkt waarbij je aangeeft dat hij goedkoop is, zal de drinker de wijn minder lekker vinden dan wanneer je over de wijn zegt dat hij duur was. De kwaliteitsuitstraling en het verhaal rond een product, merk of bedrijf heeft dus grote invloed op de kwaliteit die de persoon ervaart.

En dat terwijl ons brein maar wat ‘zit te raden’ waar dingen zich bevinden. Licht komt als twee dimensionaal op ons oog binnen, en dat terwijl we in een driedimensionale wereld leven. Ons brein maakt eigenlijk gewoon een schatting van het ruimtelijke object.